Vyberáme gril na drevené uhlie

gril na dr. uhl

V dnešnej dobe je gril takmer neoddeliteľnou súčasťou každej záhrady. Grilovanie, ak už na záhrade chalupy alebo domu sa stáva čím ďalej tým obľúbenejším. Je to príležitosť stretnúť sa s priateľmi alebo posedieť si s rodinou, porozprávať sa a pritom si pochutiť na niečom dobrom.

Na grile sa môžu pripravovať všetky druhy mäsa, rýb a zeleniny a zakaždým inak a podľa vlastnej fantázie. Na trhu existujú štyri druhy grilov: elektrický, plynový, vodný a gril na drevené uhlie.

Najviac obľúbené sú grily na drevené uhlie. Grily na drevené uhlie sú vyrábané buď z plechu alebo z liatiny. Liatinové grily lepšie udržujú teplo. Sú ale aj ťažšie ako plechové, ale tým pádom sú aj stabilnejšie. Ľudia na griloch na drevené uhlie oceňujú to, že vytvára tú pravú atmosféru grilovania s rozpálenými uhlíkmi.

Ich ponuka je však veľmi široká značkou i cenou a vyberú si medzi nimi i tí najnáročnejší milovníci grilovania. A čo je veľmi dôležité – chuť grilovaného pokrmu na tomto typu grilu je nezameniteľná. Medzi výhody grilov na drevné uhlie patrí taktiež ľahká manipulácia a prenosnosť.

Medzi nevýhody grilov na drevené uhlie patrí to, že na prípravu ohňa a rozohriatie uhlíkov je potrebná určitá miera šikovnosti a trpezlivosti. Pomoc môže byť napríklad podpaľovač alebo ručný mech. Doba prípravy jedla na tomto type grilu je trochu dlhšia. Treba dať pozor na pripálenie pokrmov, ku ktorému môže dôjsť veľmi jednoducho. A nakoniec je dobré dávať pozor na to, aby tuk z jedla nekvapkal do ohňa. Tomu sa môže predísť použitím hliníkovej tácky.

Pri výbere grilu na drevené uhlie, treba ako prvé zvážiť, aký veľký rošt potrebujete. Pre istotu treba skontrolovať či je aj odnímateľný. Čo sa týka tvaru, tak väčšina roštov je guľatých alebo obdĺžnikovitých. Gril musí byť hlavne stabilný a úchytky musia byť bezpečné a dobre uchopiteľné.

Údržba grilu na drevené uhlie

Veľmi dôležité je si uvedomiť pri grile na drevené uhlie, čomu sa treba vyhnúť pri jeho obsluhovaní ale aj údržbe. Uhlie nesmie na začiatku horieť, je potrebné ho len rozpáliť. Ten pravý čas, kedy treba začať grilovať je až vtedy keď uhlie má belavú farbu. Pokiaľ začne uhlie horieť, treba ho postriekať trochou vody. Niektorí ľudia nahrádzajú vodu aj pivom. Rozdiel je poznať ale len v tom prípade, že pivo zasiahne i samotný grilovaný pokrm.

Údržba grilu je tiež veľmi dôležitá, ak chcete, aby vám gril dlho vydržal a bol v dobrom stave. Po každom grilovaní treba rošt očistiť drôtenkou alebo mosadznou kefkou. Pre lepší výsledok treba gril umyť a použiť prípravok určený na čistenie grilov a potom utrieť suchou handrou alebo len nechať obschnúť.

Z kotla grilu je potrebné vybrať vyhoretý popol. Pre dôkladné očistenie kotla treba použiť čistiaci prostriedok na kotle grilov a jemnú mosadznú kefku alebo tiež drôtenku. Pokiaľ má gril i vrchnák a je špinavý, treba použiť na očistenie handru a čistiaci prostriedok.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Napíšte komentár

You must be logged in to post a comment.