Moderná kúpeľňa

modrená  kúpeľňa 2

Kúpeľňa je miesto, kde trávime čas hlavne ráno pri základnej hygiene a večer, kedy si po náročnom dni túžime odpočinúť. Čo môže byť lepšie ako relaxovať vo vani plnej voňavej peny alebo sa oddávať masáži v sprche? Určite je aj niekoľko iných spôsobov, ale ten, ktorý nám ponúka kúpeľňa je nenahraditeľný a úžasný v tom, že ponúka celkové uvoľnenie tela a mysle.

Preto je dôležité, aby kúpeľňa bola zariadená podľa predstáv ľudí, ktorí ju budú navštevovať. Na celkovú príjemnú atmosféru vplýva niekoľko faktorov akými sú zariadenie čiže nábytok, farby, materiály, doplnky a osvetlenie. Ak chcete skĺbiť svoj vkus s moderným trendom mala by byť vaša kúpeľňa jednoduchá, dizajnová až funkcionalistická, ktorá môže na niekoho pôsobiť chladným a strohým dojmom, ktorý sa však dá vyvážiť farebnosťou napríklad dlaždíc, textílií alebo doplnkov. Trend otvorenej kúpeľne ovplyvnil aj vzhľad jednotlivých častí nábytku. Do moderne zariadenej kúpeľne sa okrem klasického vybavenia umiestňujú rôzne kresielka alebo ležadlá, otočné police či sklápacie zrkadlá.

Základným vybavení každej kúpeľne je sprchový kút alebo vaňa. Výber jednej z variant záleží hlavne na priestorových možnostiach akými disponujete. Samozrejme najvýhodnejším a najlepším riešením je obrovská kúpeľňa , do ktorej si môžete umiestniť aj vaňu aj sprchu, ale väčšinou hlavne v bytoch disponujú kúpeľne menším rozmerom. Aj do sféry sprchových kútov prenikli moderné trendy. Luxusné sprchové kúty vám zaručia dokonalý relax počas sprchovania. Dvere na týchto typoch sú posuvné s možnosťou vyklápania čo umožňuje dvere vyčistiť aj na menej prístupných miestach. Tieto dvere sú vyrobené zo silného bezpečnostného skla, vďaka ktorému si sprchový kút spolu s dverami zachováva pevnú súdržnosť, stabilitu a dlhú životnosť. Bezpečnostné sklo na dverách zabezpečí aj dokonalé tesnenie na rozdiel od pôvodného spôsobu, ktorým bol záves na krúžkoch. V moderných sprchovacích kútoch je všetko dokonale istené pevným plastovým alebo chrómovým rámom a silikónovými lištami. Ak vám nestačí sprchovanie s „jednoduchým“ prúdom vody a túžite po niečom špeciálnejšom výborným riešením sú masážne sprchové kúty, ktoré masírujú rovnako dobre ako masážne kreslá. Ide o moderné vybavenie, ktoré má na zadnej stene zabudovaný pás masážnych panelov obsahujúcich trysky, ktoré počas masážneho procesu vystrekujú vodu v určitej intenzite. Vďaka tomu, že sú trysky umiestnené rovnomerne poskytujú telu kompletnú masáž od hora dole. Masážne sprchové kúty obsahujú rozdielne veľké trysky to znamená, že v spodnej časti sa nachádzajú trysky väčšie a vo vrchnej časti sú trysky menšie. Silným prúdom vody vám teda bude umožnená masáž celého tela a to hlavne celej chrbtice a krčnej chrbtice.

Vyrábajú sa aj kombinované sprchové kúty čiže obsahujú aj masážny panel aj vybavenie klasického sprchového kútu. Veľmi trendy sú aj stropné svietidlá či drobné diódy zabudované v sprchovom kúte. Ak ste milovníkom odpočinku, ktorý vám ponúka horúci kúpeľ ani malý priestor vás neodradí od umiestnenia vane do kúpeľne. Jej výber je potrebné dobre premyslieť, pretože vaňa sa nedá tak ľahko vymeniť. Klasická obdĺžniková vaňa je už minulosťou. Novinkami sú vane rohové, ktoré  šetria priestor, vane určené pre dvoch či vane so zabudovaným výrivým či masážnym systémom. Vane sa vyrábajú z dvoch druhov materiálov a to smalt, ktorý patrí medzi klasiku no vzhľadom na jeho tvrdosť je obmedzený výsledný tvar a akrylát, ktorý umožňuje výrobu vane v rôznych farebných variáciách, tvaroch a veľkostiach taktiež je odolný voči chemickým prostriedkom a má dlhú životnosť. Farba vane musí ladiť s ostatným vybavením kúpeľne a dotvárať jej celkový dizajn. Z hľadiska umiestnenia sa vane rozdeľujú na zabudované a voľne stojace. Zabudované vane patria medzi klasické vybavenie väčšiny kúpeľní no voľne stojace vane sú exkluzívne a luxusné prvky, ktoré sa nachádzajú najmä v drahých interiéroch. Z praktického hľadiska však voľne stojace vane nemajú žiadne iné výhody než vane zabudované.

Neodmysliteľnou súčasťou každej kúpeľne je umývadlo. Keramiku používanú na výrobu umývadiel postupne nahrádzajú nové materiály akými je kameň a sklo. Okrem toho, že sú tieto materiály veľmi trendy oplývajú aj potrebnou funkčnosťou a skvelým dizajnom. Sklenené umývadlá sú vyrobené so špeciálnou teflónovou povrchovou úpravou, ktorá redukuje usadzovanie vodného kameňa a odpudzuje vodu. Tým pádom kvapky vody nezostávajú na povrchu, ale stekajú do odtoku čím sa zabráni vzniku neželaných máp. Základom tohto typu umývadla je tvrdé sklo so zvýšenou odolnosťou voči poškrabaniu. Na výber je množstvo farebných a tvarových prevedení, z ktorých je najčastejšie používaná zelená, modrá, žltá, medová či červená farba. Hrúbka skla ovplyvňuje odtieň zvolenej farby. Taktiež sa sklenené umývadlá vyrábajú v čírom či pieskovanom prevedení. Kameň ako prírodný materiál je  ideálnym riešením pre moderné jednoduché a čisté kúpeľne. Umývadlá bývajú zhotovené z prírodného kameňa v rôznych tvaroch ako kruh, štvorec, obdĺžnik či elipsa. Na výrobu kamenných umývadiel sa používa napríklad mramor alebo žula čo sú vďaka ručnému spracovaniu osobité originály, ktoré majú príjemný vzhľad a upokojujúcu prírodnú textúru.

led kupelnova baterka

zdroj: http://www.globalsources.com/gsol/I/LED-bathroom/p/sm/1059718725.htm

Umývadlo by si nemohlo plniť svoju základnú funkciu bez kvalitnej batérie. Existujú tri typy vodovodných batérií a to kohútikové, termostatické a pákové. Práve pákové batérie patria medzi najobľúbenejšie vďaka svojej funkčnosti a jednoduchému ovládaniu. Jej vzhľad by mal byť prispôsobený celkovému štýlu kúpeľne a vybrať si môžete rôznych materiálov akými sú hliník, oceľ, nerez alebo porcelán. Do luxusných interiérov sa môžu umiestniť zlaté a strieborné batérie, ktorých cena sa však pohybuje vo vysokých číslach. Z hľadiska hygieny k umývadlu patrí aj mydlo. Do kúpeľne je z hľadiska moderného a praktického lepšie zaobstarať si tekuté mydlo, ku ktorému samozrejme patrí dávkovač. Výber dávkovača na mydlo je ovplyvnený dvoma kritériami, ktorými sú materiál a umiestnenie čiže či bude upevnené na stene alebo voľne položené na povrchu. Čo sa týka materiálu môžeme sa rozhodnúť buď pre dávkovač nerezový, ktorý dlho vydrží, alebo plastový, ktorý je ponúkaný v rôznych farebných možnostiach.

Medzi prvky, bez ktorých by kúpeľňa nebola kúpeľnou patria doplnky, ktoré do nej vnesú systém a poriadok. Keďže kúpeľňa je miesto, ktoré využívajú všetci členovia domácnosti je nutné vybaviť ju funkčnými, praktickými a štýlovými doplnkami. Výber materiálu a tvaru je skutočne rozmanitý a môžete si vybrať zo širokej ponuky výrobkov. Moderný je hranatý tvar, ale nič nepokazíte ani klasickými guľatými doplnkami.

make up zrkadlo

zdroj: http://www.mirror88.com/html/tab_IMAGE/3/373.htm

Najdôležitejším doplnkom v kúpeľni je zrkadlo. Zrkadlá môžu mať tvar hranatý alebo guľatý a tiež sa vyrábajú v podobe zrkadlových skriniek, ktoré zároveň poskytnú aj úložný priestor. Do veľkých kúpeľní sú vhodné celé zrkadlové steny, ktoré priestor presvietia a opticky zväčšia. Pri výbere zrkadla je dôležitá jeho veľkosť a možnosť jeho umiestnenia. Väčšinou sa zrkadlá z praktických dôvodov umiestňujú nad umývadlo. V prípade dvoch umývadiel sa nad ne môžu umiestniť buď dve zrkadlá, alebo jedno dlhé. Zrkadlá umiestnené v kúpeľniach  sú vystavované vyššej záťaži a to predovšetkým v dôsledku vyššej teploty a nadmernej vlhkosti, ktoré sa tvoria počas umývania preto je dôležité zabezpečiť dostatočné tesnenie zrkadla napríklad izolačnou silikónovou penou.

V kúpeľni je tiež dôležité vybavenie, ktoré slúži ako úložný priestor. Zaraďujeme sem rôzne skrinky a poličky, ktoré sú odolné voči vlhkosti. Skrinky môžu slúžiť na odkladanie takých vecí akými sú uteráky či kozmetické potreby a ich dvierka, ktoré zabezpečia aby nechcené veci neboli videné môžu byť zhotovené zo skla, nerezového materiálu či farebného plastu. Poličky na ukladanie drobných no potrebných vecí môžeme v kúpeľni usporiadať podľa potreby a tiež máme možnosť vybrať si ich podľa tvaru a toho kde ich chceme umiestniť čiže rohové, závesné, poschodové či jednoduché. Výborným riešením pre dosiahnutie celkového súladu s ostatným vybavením kúpeľni sú poličky s chrómovou povrchovou úpravou, ktoré majú dlhú životnosť. Podstatnú úlohu v kúpeľni majú aj textílie medzi, ktoré zaraďujeme uteráky a podložky. Z praktického hľadiska by mal mať každý uterák svoj držiak. Bežným spôsobom zavesenia uterákov sú háčiky, ktoré sú z hygienického hľadiska nevhodné, pretože zabraňujú prenikaniu vzduchu do textílie čím sa udržuje vlhkosť a môžu sa v nich tvoriť nebezpečné baktérie. Ideálnym riešením je umiestniť uteráky na nastaviteľné držiaky či vykurovacie rebriny. Taktiež si môžeme vybrať z držiakov, ktoré majú guľatý či elipsovitý tvar. Kúpeľňové podložky plnia bezpečnostnú a estetickú funkciu čiže vhodne vybratý variant vám kúpeľňu nielen rozžiari, ale tiež ochráni pred prípadným pokĺznutím sa. Podložky pred vaňu či sprchový kút majú väčšinou mäkký povrch a úpravu proti spomínanému pokĺznutiu sa. Existujú tiež podložky určené do spŕch a vaní a sú vybavené prísavkami čiže dokonale priľnú s povrchom. Výhodou podložiek je aj množstvo farebných variácií, ktoré  ponúkajú možnosť výmeny keď sa nám aktuálny výber prestane páčiť.

kupelnovy nabytok

zdroj: http://www.overstock.com/Home-Garden/Bathroom-Furniture/1454/cat.html

Pre pohodlie v kúpeľni nie je dôležité len zariadenie, ale aj svetlo. Osvetlenie kúpeľne môže byť celkové alebo lokálne. Celkové osvetlenie môže mať dva základné spôsoby a to buď jedno svietidlo umiestnené na stene či strope alebo niekoľko svietidiel umiestnených v rôznych častiach miestnosti. Lokálne osvetlenie by malo byť umiestnené na presne danom mieste väčšinou je to pri zrkadlách. Podľa umiestnenia sa v kúpeľni rozlišujú stropné, nástenné a zrkadlové svietidlá. Osvetlenie priestoru kúpeľni môže byť tiež priame alebo nepriame a taktiež vonkajšie alebo vnútorné. Dôležitým faktom je, že všetky svietidlá nachádzajúce sa v kúpeľni by mali byť vybavené tesnením proti vlhkosti.

K vybaveniu kúpeľne patria aj vykurovacie telesá akými sú radiátory, konektory a kúpeľňové rebríky. Vykurovacie teleso je najlepšie umiestniť pod okno, aby studený vzduch vnikajúci do miestnosti bol hneď zohriaty. Do veľkých kúpeľní môžeme umiestniť aj dva vykurovacie telesá napríklad pod okno radiátor a do stredu miestnosti kúpeľňový rebrík. Konštrukciu druhého uvedeného typu tvoria trubky, ktoré plnia dva účely a to prinášajú do miestnosti teplo a tiež slúžia ako odkladací priestor pre mokré uteráky, ktoré sa rýchlo vysušia.

vana

zdroj: http://www.paabaths.com/en/about-us/news/latvian-manufacturer-of-bathroom-equipment-paa-closes-the-year-with-profit-2-2

Podlaha v kúpeľni je dosť zaťažovaná a preto je výhodnejšie vyberať materiály, ktoré majú vysokú odolnosť. Medzi takéto typy patrí dlažba, ktorá musí disponovať vlastnosťami akými sú sacia schopnosť, mrazuvzdornosť a úprava proti pokĺznutiu sa , ktorú zaisťujú najrôznejšie reliéfy a špeciálne glazúry. Farba podlahy by mala byť rovnaká alebo o niečo tmavšia ako farba stien.

Ak obývate interiér, v ktorom sa nachádza rozmerovo menšie kúpeľňa nezúfajte aj malý priestor sa dá zariadiť moderne, esteticky a prakticky zároveň. Do malých kúpeľní je najvhodnejší už spomínaný sprchový kút, ktorý samozrejme šetrí miestom. Veľmi praktické sú aj umývadlá zabudované do skriniek, ktoré vlastne ponúkajú riešenie dva v jednom keďže sa vám hneď naskytne aj úložný priestor. Ak už máte v kúpeľni umiestnené umývadlo stačí si pod neho zaobstarať skrinku alebo poličku, tento spôsob taktiež šetrí miestom. Najlepším spôsobom ako opticky zväčšíte priestor v kúpeľni je umiestnenie zrkadla. Tu sa ponúka možnosť aj do malej kúpeľne vniesť moderné trendy a to prostredníctvom špeciálnemu druhu svietiaceho zrkadla s dotykovým senzorom, ktorého zaujímavosťou je, že ľahko svieti aj keď je zrkadlo zhasnuté. Nielen veľkú, ale aj malú kúpeľňu si môžete vybaviť rôznymi doplnkami, ktoré môžu mať moderný tvar a farbu. Aj tu však platí pravidlo málo je niekedy viac čiže nič netreba preháňať samozrejme záleží hlavne na vašom vkuse a nápadoch.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Napíšte komentár

You must be logged in to post a comment.