Delenie kože a starostlivosť o ňu

aneta2

Podľa konečnej úpravy líca sa koža delí do štyroch základných kategórií a to: anilínová koža, brúsená anilínová koža, poloanilínová koža a upravovaná koža.

Koža, ktorej povrch nie je potrebné veľmi upravovať, má najvyššiu kvalitu a nazýva sa anilínová koža. Stačí ju len nafarbiť anilínovými farbami, prípadne naniesť na ňu transparentný silikónový lak a koža bude lepšie odolávať nečistotám a vode. Kvalitu tejto kože zbadá aj laik na prvý pohľad a dotyk. Pravá anilínová koža si okrem svojej hebkosti a pružnosti zachováva aj svoju vlhkosť. Anilínové kože najlepšie dýchajú a najrýchlejšie sa prispôsobujú teplote nášho tela, sú teda najpríjemnejšie na dotyk. Časom anilínová koža získa prirodzenú patinu a tým sa stáva ešte krajšia. Čistých anilínových koží je veľmi málo, približne päť percent, a sú najkvalitnejšie, preto je prirodzené, že sú aj najdrahšie. Povrch brúsenej anilínovej kože sa len ľahko prebrúsi, aby bol mäkký. Potom sa celá koža ošetrí olejom a vodoodpudivými látkami. Brúsená anilínová koža je určená hlavne pre milovníkov veľmi mäkkých materiálov. Poloanilínová koža sa preparuje anilínovým moridlom. Impregnovaná koža získa v procese farbenia rovnaký odtieň na celom povrchu. Veľmi dobre odoláva mastnote a tekutinám. Existuje však veľmi mnoho typov poloanilínových koží.

Pri posudzovaní týchto koží nerozhoduje ich hrúbka, ale jemnosť, kvalita a teda aj cena sa určuje podľa toho, koľko úprav koža potrebovala. Čím bolo úprav menej, tým je koža jemnejšia na dotyk a lepšie si zachováva svoj prírodný charakter. V tomto prípade sa zákazník zorientuje len ťažko, jednou z možností je však vyžiadať si od predajcu vzorkovník, skúšať, dotýkať sa a porovnávaním zistiť rozdiel medzi jednotlivými skupinami poloanilínových koží. Sedací nábytok sa čalúni prevažne upravenou kožou, pretože zákazníci sú len zriedka kedy ochotný akceptovať prírodné defekty kože. Koža sa brúsi, zarovnáva a nerovnosti sa vypĺňajú zbrúsenými čiastočkami. Prevalcovaním kože sa zakryjú zásahy a nerovnosti, čo jej dodá prirodzený vzhľad. Po prestriekaní farebným lakom vzniká praktický, veľmi odolný materiál určený na každodenné používanie.

V nasledujúcich riadkoch sa dozviete aké sú základné pravidlá starostlivosti o kožené čalúnenie. Takže v prvom rade nábytok neumiestňujte blízko zdroja tepla, pretože teplo kožu vysušuje a môže sa lámať. Vzdialenosť medzi koženým nábytkom a tepelným zdrojom by mala byť minimálne tridsať centimetrov. Kožené čalúnenie chráňte aj pred priamym slnečným svetlom, pretože to môže spôsobiť zmenu farby kože. Slnko má zároveň podobné účinky ako každý iný zdroj tepla. Kožu môže poškodiť aj ľudský pot, modré vlasy, pero, fixy, lak na nechty či žuvačka, preto musíte dávať veľký pozor, aby nebola poškodená uvedenými vplyvmi. Pre všetky typy kože platí, že prach je potrebné z nich odstraňovať tak často, ako z ostatného nábytku.

Používajte na to mäkkú handričku, ktorá by mala zaručiť, že nečistoty sa nedostanú späť na kožu. Na dennú údržbu sa môže použiť aj trochu navlhčená mäkká handrička, ktorou sa utrie celý povrch krúživými pohybmi. Na čistenie kože sa nesmie používať prací prach, prostriedok na umývanie riadu a iná agresívna chemikália či lanolínový alebo silikónový olej, pretože by ste nimi mohli kožu poškodiť. Ak sa na kožu nešťastnou náhodou vyleje tekutina, okamžite ju vysajte handričkou alebo tekutiny pohlcujúcim papierom, aby nevnikla hlbšie do materiálu. Ak to nestihnete, nechajte fľak niekoľko dní na pokoji a obvykle sa stáva, že časom sám vsiakne. Fľaky nikdy nedrhnite, pretože by vám na povrchu vzniklo lesklé miesto. Dôkladné čistenie kože odporúčajú výrobcovia jedenkrát za rok, častejšie je však potrebné čistiť viac namáhané miesta akými sú napríklad operadlá. Po dôkladnom očistení kožu utrite vlhkou handričkou s neagresívnym čistiacim prostriedkom a natrite ju ochranným krémom. Na tento účel by sa mala používať špeciálna čistiaca kozmetika a jej použitie je vhodné konzultovať s kvalifikovaným pracovníkom. V technickom popise koženého výrobku sa okrem kvality a vlastnosti kože uvádza aj spôsob, ako ju správne čistiť a ošetrovať.

cistenie_kozenej_sedacky

zdroj: http://www.ultra-clean.co.uk/leather_cleaning.html

Myslite nato, že koža určená na čalúnenie je vo svojej podstate podobný materiál ako napríklad koža na vašich rukách. Potrebuje preto podrobnú starostlivosť a škodia jej podobné veci ako vašej vlastnej koži. Pri správnej starostlivosti o kožené čalúnenie sa určite budete zo svojho nábytku tešiť veľmi dlho. A v tomto prípade však platí známe – menej je niekedy viac – a teda ani s čistením koženej sedačky by sa to nemalo preháňať. Časté a nesprávne ošetrovanie či čistiace prostriedky totiž môžu kožu úplne znehodnotiť.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Napíšte komentár

You must be logged in to post a comment.