Staráme sa správne o keramické nože?

Keramické nože - hlavný

Keramické nože znamenajú pre väčšinu z nás akýsi prelom. Ich tvrdosťou sa blížia diamantu, v dôsledku toho si udržujú ostrosť oveľa dlhšie než kovové čepele. Ľahko s nimi krájame rôzne druhy potravín, ovocia a zeleniny a zachovávame všetky vitamíny a potrebné enzýmy. Kto si ich už raz vyskúšal, ten sa ich tak ľahko nevzdá a používa ich v kuchyni neustále.

Aby nám slúžili tak ako majú, mali by sme im venovať patričnú starostlivosť. Aj ostré a odolné keramické nože je nevyhnutné podľa odborníkov raz za tri roky nabrúsiť. To zvládne určite každý z nás . Pri každodennom využívaní nožov môže po niekoľkých rokoch, pri nevhodnom používaní aj po niekoľkých týždňoch, či mesiacoch, dôjsť k stupeniu čepele, v tom horšom prípade aj k jeho mechanickom poškodeniu.

Keramické-nože-2

Ako bolo spomenuté je nevyhnutnosťou, aby sme ich minimálne raz za tri roky poriadne nabrúsili. To môžeme buď s pomocou diamantových brúskou, alebo ich môžeme zveriť profesionálom, ktorí sa do toho maximálne rozumejú. Pri ostrení keramických nožíkov je vhodné vedieť používať správnu techniku, aby sme tou nesprávnou nepoškodili samotnú čepeľ nožíka. Musíme tiež poznať potrebný uhol, v ktorom sa nôž k brúsku prikladá a v tejto polohe prikladať nôž k brúsku počas celého brúsenia. Podľa najnovších zistení si však viac ako 90 % ľudí nevie správne nôž nabrúsiť, v dôsledku toho sa môžu ľudia zraniť, alebo poškodiť samotný nôž. Je to však aj preto, že na trhu nájdeme aj brúsky, ktoré sú absolútne nevhodné pre keramické nože. Práve preto je výhodné, ak keramické nože zveríme do rúk profesionálom, ktorí už vedia, ako sa o ne vhodne postarať a tým nespôsobiť ich poškodenie.

O keramické nože sa však musíme aj my vhodne starať, aby nedošlo k ich poškodeniu, alebo úplnému zničeniu. Jednou zo zásad keramických nožov je, že by sme ich nemali používať na krájanie zmrazených výrobkov, kostí, či iných tvrdých potravín. Ak ich napriek tomu budeme využívať na tento účel, docielime tým len to, že nôž sa úplne poškodí a nepomôže nám žiadny odborník pri jeho oprave, lebo sa to jednoducho už nebude dať. Opravy nožíka sú totiž vhodné do dvoch až troch milimetrov. Keramické nože sú vyrobené z keramických materiálov, ako je oxid hlinitý a oxid zinkovaný. Je druhým najtvrdším materiálom a nedochádza k jeho opotrebeniu. To je nespornou výhodou týchto nožov. Svoju ostrosť udržiavajú tieto nože dosť dlho.

Keramické-nože-1

Keramické čepele majú okrem často používaným oceľovým čepeliam mnoho výhod – nepohlcujú chute a pachy krájaných potravín a ovocia, ani zelenina po ich krájaní nezhnedne. Potraviny taktiež po krájaní nezískajú kovovú pachuť a jedlo si uchová svoju čerstvú chuť, vitamíny, enzýmy. To určite ocenia všetci zástancovia zdravého životného štýlu a výživy.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Napíšte komentár

You must be logged in to post a comment.