Ako zabezpečiť vhodnú kuchyňu

Kuchyňa - hlavný

Mať dokonalú kuchyňu sa nám určite bude hodiť. Ten, kto v nej trávi veľa času si to jednoznačne zaslúži. Naplánovať by sme si mali všetko postupne a obzvlášť starostlivo. Je to tak najideálnejšie. Nemali by sme plánovať kuchyňu podľa toho, kde je šporák, alebo nábytok, ale podľa toho, kde ho naozaj potrebujeme mať umiestnený. Inšpiráciu môžeme nájsť v časopisoch o bývaní, prípadne v odborných knihách, či na internete.

Určite nájdeme takú kuchyňu, ktorá stojí za to a bude vynikajúco spĺňať naše predstavy. Treba si premyslieť aké vybavenie potrebujeme a v akom štýle má byť. Ak máme málo miesta na kuchyňu, mali by sme sa sústrediť na takú, pomocou ktorej využijeme každý voľný priestor. Centrálne osvetlenie v kuchyni je nie príliš vhodným riešením. Lepšie si zvolíme, spomedzi centrálneho osvetlenia, prípadne osvetlenie, ktoré je umiestnené na vrchu kuchynských skriniek. Ak máme v kuchyni jedálenský kút, najlepšie spravíme ak mäkké dekoratívne svetlo skombinujeme s niekoľkými typmi pracovných, ktoré nám vhodne posvietia k práci v kuchyni.

Kuchyňa-4

Na drese by sme nemali šetriť, pretože čím je drez lacnejší tým menej vydrží. Prispôsobovať by sme sa nemali v žiadnom prípade elektrickým zásuvkám, plynovým prípojkám, či vodovodným kohútikom. Môžeme ich jednoducho preinštalovať na miesta, ktoré nám budú vyhovovať. Dôkladne by sme si mali premyslieť aj to, koľko elektrických zásuviek naozaj potrebujeme. Aj malá kuchyňa má však mať minimálne štyri dvojzásuvky. Okrem nich musíme rátať so zásuvkami pre mrazničku, umývačku riadu, mikrovlnku, elektrický mixér a kávovar. Zásuvky musia byť umiestnené predovšetkým funkčne. Nad pracovnou plochou by mala byť umiestnená minimálne jedna dvojzásuvka, tak je to aj pri elektrickom, či plynovom šporáku.

Kuchyňa-1

Opatrní by sme mali byť aj pri výbere chladničky a jej vnútornom vybavení. Jedlá by mali byť rýchlo na dosah, aby sme ju nenechávali dlho otvorenú, kým si nájdeme to, čo hľadáme a energia z chladničky by tak utekala do celej miestnosti. K základnému vybaveniu v kuchyni patrí jednoznačne šporák, chladnička a drez. Všetko by malo byť blízko po ruke a najvhodnejšie je, aby toto vybavenie tvorilo akýsi obraz trojuholníka. Ak chceme mať v kuchyni aj umývačku riadu, práčku, či sušičku nemali by sme zabudnúť na to, že spotrebiče musíme prispôsobiť rozmerom miestnosti. Správna výška pracovnej dosky od podlahy by mala mať zhruba 85 cm od zeme. Ak sme o čosi hodnejší a vyšší pracovná doska môže mať aj o 10 cm viac.

Ak dodržíme správnu výšku predídeme bolestiam chrbta. Horné skrinky treba umiestniť tak, aby sme z nich ľahko vytiahli všetko, čo chceme mať skryté vo vnútri. Hovorí sa, že črepy prinášajú šťastie, avšak týmto sa tu príliš riadiť nedá, ak si teda spomenieme na ceny tanierov a pohárov, ktoré sa stále zvyšujú. Výška, ktorá je pre tieto skrinky najideálnejšia je okolo 190 cm. Ak chcem mať stále k dispozícii naberačky, obracačky, či špeciálne nožíky je dobré, ak ich zavesíme na nerezovú tyč, ktorá bude umiestnená pod kuchynskými skrinkami. Podrobne by sme mali pracovať s detailmi kuchyne. Starostlivo by sme mali odmerať rozmery stien, umiestnenie vodovodných kohútikov, plynových prípojov a okien. Merať by sme mali na milimetre a nezaokrúhľovať, pretože by sa nám to nemuselo vyplatiť. Pozor treba dávať aj pri meraní podláh, pretože ak ich zle odmeriame, môže sa nám stať, že budú krivé. Treba merať viackrát. Podlahy meriame najskôr od zeme a potom v metrovej výške. Takto zistíme mieru, pod ktorú už ísť nemôžeme. Opatrne treba postupovať aj pri meraní prahu. Ak ho zle zmeriame, nábytok nám nemusí doliehať ku stene. Dokonca sa nám nemusia dať zatvoriť dvere. Ak už budeme mať jasnú predstavu o tom, čo v kuchyni chceme mať je potrebné, aby sme zašli do špecializovaných kuchynských štúdií. Nájdeme tam pekné modely kuchynských liniek, z ktorých si môžeme vybrať, prípadne si samy skombinujeme linku, ktorú chceme.

Kuchyňa-2

Vkusným doplnkom sú aj barové stoličky, ktoré si ľudia čoraz častejšie zaobstarávajú do svojich príbytkov. Pre to, aby sme mali v kuchyni poriadok treba využiť všetky voľné miesta pre úložné priestory. Vyhneme sa tak škaredým miestam a pavúkom. K tomu nám postačia rôzne veľkosti a tvary kuchynských skriniek, prípadne vkusné sťahovacie rolety. Výklenky, ktoré máme v kuchyni, môžeme prakticky využiť tak, že do nich umiestnime police, na ktoré odložíme čo potrebujeme a potom za nimi len zatiahneme roletu. Kuchynské skrinky by sme mali mať logicky usporiadané, taktiež veci v zásuvkách a ich usporiadanie. Na to máme rôzne drôtové koše, a rôzne moderné vymoženosti dnešnej doby. Plnovýsuvné zásuvky sú taktiež veľkým pomocníkom v dnešných domácnostiach. Udržia aj viacej predmetov a navyše v nich všetko vidíme hneď na prvý pohľad. Ak nám v našom domove chýba špajza, môžeme si zaobstarať potravinovú skriňu s drôteným košom. Podlaha v kuchyni by mala byť odolná a ľahko čistiteľná. Dlaždice môžu byť veľmi výhodným riešením. Ak však nechceme často čistiť medzery medzi dlaždičkami, nemali by sme ich mať v bielej farbe. Na okná v kuchyni treba taktiež pozorne myslieť. Výhodou je, ak si zakúpime benátsku roletu. Aj keď ju stiahneme, prepustí denné svetlo. Smútiť by sme nemali ani vtedy, ak nemáme dostatok financií. Aj napriek tomu si môžeme miestnosť zariadiť. Stačí, ak vyberieme peknú sýtu farbu na drevo, napríklad oranžovú a v rovnakej farbe si kúpime aj sprej na kov. Potom už len stačí, ak natrieme police, nastriekame sprej na digestor.

Kuchyňa-3

Nakoniec stačí už iba taká maličkosť a to nakúpenie utierok, rukavíc v podobnej, alebo kontrastnej farbe. Aj pri mále peňazí môžeme docieliť pekný konečný efekt. Páková batéria je pri drese tiež dobrým pomocníkom, pretože ju môžeme ovládať aj lakťom. Ak sa chceme riadiť najnovšími trendmi tak v kuchyni letia oblé tvary, zaujímavé farebné kombinácie, otvorené poličky, pojazdné kontajnery a plnovýsuvné hlboké zásuvky. Navyše to nie je vôbec také drahé, ako by sme si na prvý pohľad mysleli. Kovanie z neresu, dosky z umelého, či pravého kameňa patri k luxusu, ktorý si môže dopriať každý jeden z nás. Kvalitu nájdeme už aj v takých materiáloch, ako sú drevotrieskové dosky s laminátom pre pracovné dosky. Ak chceme miestnosť opticky zväčšiť, stačí ak si zaobstaráme leštené kovové doplnky v svetlých odtieňoch farieb, sklenené police a jedálenský stôl so sklenenou doskou. Aj malý sklápací stolík má svoje výhody a to také, že na ňom môžeme jednoducho pracovať, ako aj obedovať. Navyše, ako ho sklopíme ušetríme tým dosť priestoru. Preto je vhodný aj pre domácnosti, ktoré majú nedostatok voľného priestoru. Dôležité je, aby sme si domov pozvali najskôr elektrikárov, odborníkov, ktorí sa rozumejú do vody a plynu, ktorí nám vymenia zásuvky, káble i osvetlenie. To je prvý krok, ktorý by sme mali zrealizovať pri rekonštrukcii kuchyne. Odborné práce by sme mali nechať na odborníkov.

Samy by sme sa v žiadnom prípade nemali pohrávať s plynovými spotrebičmi. Samozrejme drobnej manipulácii pri riadení s nimi sa nemusíme ničoho obávať. Zväčša máme hadicové napojenie na plynové prípojky. Ak majú vodné trúbky okolo 15 mm, môžu byť vedené na mnohých miestach v kuchyni. Odpadové potrubie má však už rozmer 400 mm a môže byť vedené iba smerom nadol k vonkajšiemu odpadu. Musí byť pod podlahou v kuchyni. Sušička a šporák sú v rozmere 100 mm.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Napíšte komentár

You must be logged in to post a comment.