Zrodenie kancelárskej stoličky

kancelárske kreslá-KA-2603 BK

Kancelárske stoličky sú ako topánky, ale nie je s nimi toľko zábavy. Dá sa povedať, že trávime v nich veľa času. Zdôrazňujú rozdiely v postavení a v tom, kto má aký vkus. Majú vplyv na spôsob, ako naše telo cíti. Ale na rozdiel od topánok, ktoré nosíme do práce, väčšina z nás nemá si možnosť osobne vybrať svoju kancelársku stoličku, ale pripravuje ju pre vás zamestnávateľ.

Máte podozrenie, že bolesti ktoré sa vám objavujú v chrbtici môžu byť spôsobené nesprávnou stoličkou na ktorej celé dni sedíte mnoho hodín v práci? Čo sa stalo s tou ergonómiou, ktorá sa tak  uprednostňovala v 80. rokoch?

V tisíckach minulých rokov sa objavili nekonečné variácie stoličiek počnúc trónmy pre kráľov.  Niektoré boli funkčné, niektoré krásne a bohato zdobené. Niekoľko stoličiek, však bolo navrhnutých s pohybom tela ako primárnym účtelom. Istá skupina inžinierov a lekárov začala skúmať stoličky z toho hľadiska ako by mohli podporovať zdravie a pohodlie tým, že zdôrazňujú držanie tela a pohyb.

Napriek všeobecnej skepse ergonomické sedenie, na konci 19. storočia bolo mimoriadne inovatívne. Toto obdobie bolo bohaté na vývoj stoličiek s nastaviteľnými operadlami a bezpečnostnými výškami. V roku 1890 sa pridala otočnosť sedáku a hydraulický mechanizmus.

Prvý človek, ktorý navrhol v roku 1904 kancelárske stoličky pre pisárov bol Frank Lloyd Wright. Keď sa pisár naklonil dopredu, stolička sa naklonila s ním. Ale kvôli sťažnostiam ktoré sa objavili, dostala táto stolička názov “samovražedná stolička”, pretože ľudí desila jej nestabilita. Wright bránil jej dizajn, vyhlasoval, že je nutné správne držanie tela. To Wrighta len motivovalo, aby sa pustil do skonštruovania inej, lepšej stoličky. Nová, výkonná stolička, ktorú navrhol mala otočný mechanizmus a  nastavenie výšky. Dokonca navrhol dva typy stoličiek, jeden typ pre ženy a druhý pre mužov.

biela_kancelarska_stolicka

zdroj: http://www.housetohome.co.uk/product-idea/picture/10-of-the-best-task-chairs/3

V roku 1920 bol prevládajúci pojem, že sedieť pohodlne je len vymoženosť lenivosti. Však z reakcií na klesajúcu produktivitu práce pre choroby, najmä u žien zaviedli na trh stoličku so zakriveným pohyblivým operadlom, ktorá by mohla byť upravená tak, aby vyhovovala výške každého pracovníka. Tiež aby sa zabránilo tvorbe hemoroidov, obličkovým ťažkostiam, zápche, bolestiam chrbta a celým radom ďalších problémov spôsobených dlhým sedením na stoličkách.

V 70tych rokoch, začali návrhári prejavovať záujem o ergonomické zásady. Dizajnérmi Wolfgang Mueller a William Stumpf sa začali hrať s novými spôsobmi a vymýšľať spôsoby, ako podporiť obrysy tela s tvarovanou polyuretánovou penou.

Výsledkom tejto spolupráce bola ergonomická stolička prvýkrát predstavená v roku 1976. Bolo pri nej radikálne použitie tvarovanej peny. Podarilo sa tak, aby stolička bola pohodlná a pritom poskytovala podporné držanie kritických častí tela. Prvá automaticky nastaviteľná kancelárska stolička, bola určená na prispôsobenie sa pohybu tela a zaisťujúca pohodlie a podporu.Samozrejme, že všetky tieto veľké výhody stoličiek boli pre zamestnávateľov irelevantné, pretože ak im nikto nedá peniaze navyše, bola neochota poskytnúť pracovníkom nové krásne stoličky. Ale rastúci počet žalôb o pracovných chorobách vzniknutých pre dhodobé sedenie za počítačom pomohli zamestnávateľom vidieť ich hodnotu v inom svetle.Výkonné stoličky, sú skvelé lebo udržujú vaše telo a mozog rozhýbané celý deň. Sú špeciálne navrhnuté pre ľudí, ktorí pracujú po celé hodiny v počítači. Ich názov napovedá o tom, že sa otočia okolo a že je možné sedieť na nej vo všetkých smeroch. Je určená pre sediace aktivity, ktoré si vyžadujú neustále meniaci sa postoj. Na výber existuje veľa druhov kancelárskych stoličiek, pretože ani jedna nie je univerzálna, ktorá sa hodí každému na svete počas všetkých častí svojej doby, presne tak isto ako neexistujú perfektné univerzálne topánky. Čo je však jasné, že niektoré stoličky, ako niektoré topánky, sú oveľa lepšie pre telo ako ostatné. Ak budete chodiť každý deň vo vysokých opätkoch, môžu Vás bolieť nohy, alebo si môžete ublížiť. Ak si však dávate pozor na tvar nohy a starostlivo si vyberáte topánky určite viete, že nie je topánka ako topánka. To platí aj o kancelárskych stoličkách.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Napíšte komentár

You must be logged in to post a comment.