Ako sa starať o chladničku?

chladnička

Každý z nás robí z času na čas veľké nákupy. Aj vy patríte k tým, čo vyložia potraviny do chladničky a nepozerajú na to, kde ich položia a či niektoré z nich už nie sú po dátume spotreby? My vám prinesieme zopár tipov, ako uskladniť potraviny, aby sme pritom usporili energiu a taktiež si povieme, ako správne čistiť chladničku. Či už robíme nákupy dennodenne, alebo raz v týždni, vždy by sme mali mať prehľad o tom, čo v chladničke máme a či niektorá potravina nepodlieha kazeniu. Veď je to úplne jednoduché z času na čas otvoriť šuplík s ovocím a pozrieť, či niektoré z nich nepodlieha hnilobe, prípadne skonzumovať najskôr tie, ktoré sú tam už nejakú tú dobu. Pri jogurtoch je dobré pozrieť si dátum spotreby a usporiadať ich tak, kde jogurt, ktorý treba skonzumovať najbližšiu dobu umiestnime do predného radu. Z času na čas je potrebné vybrať z chladničky všetky potraviny a poriadne ju vyumývať. Ak nechceme použiť čistiace prostriedky, môžeme siahnuť po octovej vode, všetko však musíme dobre opláchnuť teplou vodou. Ak sa nám šíri v chladničke zápach aj napriek tomu, že sme všetko umyli a potraviny sú dobre uzavreté, môžeme siahnuť po rôznych pohlcovačoch pachu.

Domáce triky, vďaka ktorým zápach z chladničky zmizne :

  • vložte do chladničky za hrsť mletej čiernej kávy,
  • soľ, prípadne kypriaci prášok položte voľne do chladničky,
  • rozrežte jablko a položte ho do strednej poličky v chladničke,
  • pomôže vám aj citrón, ktorý prekrojíte, či prerežete na drobné plátky,
  • vrecúško s ryžou pomáha taktiež pohlcovať zápach,
  • pohárik s octom,
  • citrón môžeme vydlabať a dať doň soľ,
  • výbornú vôňu nám vykúzli aj nastrúhaná pomarančová kožka,
  • sypaný čaj môžeme dať do bavlnenej látky a zavesiť do chladničky,
  • drevené uhlie dať do bavlneného vrecúška a takto ho vložiť do chladničky.

 

Potraviny v chladničke potrebujú svoj priestor. Mnoho z nás má na jednej strane poukladané jogurty, ktoré sú položené jeden na druhom a na opačnej strane maslá, či tvarohy. V strede nich obvykle býva medzera. Tento spôsob uskladnenia je nesprávny. Potraviny potrebujú okolo seba miesto, aby cezeň mohol prúdiť chladný vzduch. Udržíme ich tak dlhšie čerstvé a navyše ušetríme peniaze za zbytočnú energiu. Dôležité je, aby sme si uvedomili, že teplota v chladničke nie je na všetkých miestach rovnaká. Dávno neplatí, že teplo sa drží hore. Tieto spotrebiče majú špeciálne zóny a tak práve miesto hore je to najchladnejšie. Údaje o konkrétnych miestach a teplotách nájdete v návode pri každej chladničke.  Na najchladnejšie miesto, tzv. miesto  nulovej zóny, kde sa teploty pohybujú okolo nulového stupňa by sme mali dávať surové mäso, údeniny, hotové uvarené jedlá a jogurty. Teplota okolo 5 stupňov je dobrá pre syry, varené mäso, sladké dezerty, či mlieka. Najteplejšie miesto je pre nápoje, či zaváraniny. Zelenina a ovocie bývajú v samostatných zásuvkách, ktoré majú taktiež chladnejšiu teplotu. Ak nechávame jedlá v pôvodnom balení robíme chybu. Potraviny, ktoré majú silný zápach by sme mali baliť do uzavierateľných nádob. Pri upratovaní si pozrite všetky potraviny, dôkladne ich uzavrite a skontrolujte, či sa na niektorej nechytila pleseň. Potravinám by sme mali obmedziť prístup vzduchu a to najmä surovému mäsu. Všetky uzatvárateľné fľaše na mlieko pred uložením do chladničky utrite, aby na nich nezostali zaschnuté zostatky. Ak nechceme mať v chladničke zápach a zároveň ochrániť ostatné potraviny, mali by sme vedieť, že sú potraviny, ktoré do chladničky nepatria. Do chladničky rozhodne nepatria zemiaky, pretože škrob obsiahnutý v zemiakoch sa vplyvom chladu mení na cukor. Taktiež tu nepatria banány, pretože sčernejú, cibuľa, med – ktorý sa bude nielen ťažko roztierať, ale navyše stratí aj svoju prirodzenú chuť. Urobte si chvíľku času a vrhnite sa na veľké upratanie chladničky.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.