Správne grilovanie na vodnom grile

vodný gril

Novinky na trhu v oblasti grilovania sa pohli veľmi dopredu a je veľmi dôležité aby ste mohli grilovať bezpečne a hlavne zdravo či rýchlo. Jednou z noviniek je aj vodný gril a preto je potrebné si správne vysvetliť ako najlepšie na tomto grile pripravovať šťavnaté a chutné pochúťky.

Najdôležitejšie je prvotné uvedenie grilu do prevádzky. Pred prvým použitím grilu je nutné, aby v ňom bolo dopredu zakúrené, aby sa vypálila farba na ohnisku. Ďalej je potrebné odstrániť konzervačné materiály či nečistoty, ktoré by mohli nepriaznivo ovplyvniť kvalitu pokrmu. Pred vypaľovaním grilu sa doporučuje vybrať nádobu na vodu, grilovací rošt aj viečko aby nedošlo k ich prepaľovaniu. Tieto sa len umyjú, aby boli hygienicky neškodné. Po vypálení treba nechať ohnisko vyhasnúť a gril nechať vychladnúť. Potom treba nádobu na vodu vložiť späť a naplniť ju čistou vodou, nasadiť grilovací rošt a zakryť krytom. Následne sa môže znova zakúriť v ohnisku a keď je voda horúca, zloží sa kryt za držadlo a na grilovací rošt pomocou kliešťov alebo rukami za zvýšenej opatrnosti sa ukladajú pokrmy určené ku grilovaniu. Podľa vašej chuti sa pokrm potiera prísadami a veľkou výhodou je, že táto technológia nevysuší grilované jedlá, ako je tomu pri grilovaní bez vodnej pary. Vďaka tejto skutočnosti je spálenie jedla takmer vylúčené.

Voda sa v priebehu grilovania varí a pritom sa vyparuje. Preto je nutné občas kontrolovať výšku jej hladiny, aby nebola nižšia než 3 cm od vrchnej hrany nádoby. Prísady používané pri grilovaní obsahujú taktiež oleje, ktoré by sa v prípade dlhej doby používania a nanášania grilovacích prísad mohli po vyparení vody vznietiť a tým znehodnotiť grilovaný pokrm. Pri miernom vare vody docielite pod krytom ideálnu teplotu v rozmedzí 150 – 200 0 C.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Napíšte komentár

You must be logged in to post a comment.